Info

RadioScience

Podcast om forskning och vetenskap
RSS Feed
RadioScience
2022
October


2020
October
September
May
March
January


2019
November
October


2018
September
August
April
February


2017
December
October
September
August
July
June
April
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
September
August
July
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: January, 2016
Jan 28, 2016

Mykorrhiza är ett vackert ord, men det är svårt att komma ihåg hur det stavas. Hur det uttalas hör du i det här avsnittet av Vinterforskarna! Petra Fransson forskar om mykorrhizasvampar i skogen, hur de binder ämnet kol i ekosystemet. Hennes forskning ska visa hur skogsbruket påverkar hur mycket kol svamparna binder till marken. Det kan bidra till att minska koldioxidhalten i atmosfären.

Mykorrhiza betyder svamprot och är en symbios mellan svamp och växt. Mykorrhizasvampen får kolhydrater av växten och svampen hjälper växten att ta upp näringsämnen från marken genom att fungera som en utbyggnad av rotsystemet.
Är det svårt att hitta svamp? Nej, en tesked jord kan innehålla kilometervis med svamphyfer. De finns överallt. Och en enda svamp kan vara större än en blåval. Vissa av svamparna hjälper oss, andra förstör och ställer till det. Efter det här avsnittet kommer du känna dig extra allmänbildad nästa gång du tar en promenad i skogen. Under fötterna har du ett ett trassel av rötter och svamphyfer.

Jan 20, 2016

Så himla trötta. Så kände vi oss på RadioScience-redaktionen innan jul. Vi började fundera kring det där med sömn – vad finns det för forskning egentligen? Vad händer när vi sover för lite, förutom att vi blir trötta? Vi bestämde oss att hälsa på John Axelsson, forskare vid Karolinska Institutet, och lämnade över mikrofonen till honom. Vi passade också på och frågade vad en sömnforskare gör på jullovet.

Jan 11, 2016

Människor som blir bergtagna och förlorar sig själva. En bläckfisk i Puteolis kloaker. Camilla Asplund Ingemark studerar folktro och folkligt berättande från antiken till sekelskiftet 1900. I det här avsnittet i vår serie Vinterforskarna berättar hon om troll och andra fenomen i traditionella och moderna sägner.

Jan 4, 2016

Sunil Kumar Ramamoorthy har länge funderat över var all plast ska ta vägen och hur vi kan framställa bättre plaster som är ofarliga för miljön. Han kommer från Indien och flyttade till Borås för drygt sex år sedan för att först göra en Masters och sedan disputera. Nu blir han kvar vid Högskolan i Borås och ska fortsätta forska. Han vill bidra till ett mer hållbart samhälle genom att framställa nya material, till exempel plast från sojabönor och genom att utveckla metoder för att förvandla sopor, det vi redan har slängt, till en resurs.

1